Fotograf KG Kristoffersson bilder publicerade i tidningen Filmjournalen nr 31 1943 där han varit med en dag under inspelningen av filmen Ungt Blod.
De unga skådespelarna har rest med buss till inspelningen som skedde vid Sturehov i Botkyrka, mellan Stockholm och Södertälje.
En somrig och härlig dag där den charmiga Agneta Lagerfelt gör huvudrollen i filmen.
Stig Olin har ingen större roll i den här filmen och hans namn är en långt ner i rollistan som Pelle Persson.
Men bilden som Kristoffersson tagit berättar mer än att bara vara tagen under en filminspelning.
Anledningen är den illustrerar den klassiska ramsan: Älskar, älskar inte, då det sist kvarvarande bladet anger det svar som prästkragen anger. Blomman får anses vara en typ av kärleksorakel.
Från vänster Stig Olin, Marianne Gyllenhammar och Gösta Sanner.
Det är Tulli Sjöblom som rycker bladet från prästkragen ett i sänder, kanske det slutade med "älskar"?
På den bild som inte kom med i reportaget men som är den typen jag gillar mycket, visas själva filmandet lite bakom kulisserna. Det är kul att se hur det gick till.
Skådespelaren Brita Holmberg har deppat ihop och Agneta Lagerfelt står bredvid och syns lite tveksam hur hon ska trösta den gråtande Brita.
Brita gifte sig med Stig Olin året efter inspelningen. Kanske det sa "klick" under filminspelningen. Filmens tema var ung kärlek så den spirade nog.
Till höger syns filmens regissör Ivar Johansson. Filmfotograf Karl-Erik Alberts står bakom filmkameran har en svart duk över sig. En mikrofon hänger från ett stativ och syns över skådespelarna.
Filmen hade premiär den 12 oktober 1943 på biograf Grand i Stockholm.
Stig Olin avled 2008, 87 år.
Friskt mod i gossar blå. Karl XII går igen i Norsälven. Så lyder rubriken i reportaget om Dalregementet i Karlstad. Det är soldater från Dalregementet som klätt sig som karoliner och kosacker för ett historiskt skådespel som anordnas till förmån för Värmlands barn. Kung Karl XII spelas av studerande Göran Fahlström från Lund. Det hela handlar om en batalj mellan ryska kosacker och svenska karoliner. Alla deltagare är klädda i tidstypiska uniformer och karolinerna beväpnade med Remingtongevär. Det hela slutar med eld upphör och de svenske har vunnit kampen. Reportaget publicerat i tidningen Se nr 35 1942.
Ivar Johansson , 1889-1963 , svensk regissör. Ett bildreportage med bilder tagna i Skogs socken i Hälsingland där inspelningen av Hin och smålänningen pågår. Filmen hade Sverigepremiär den 14 mars 1949. Reportaget publicerat i tidningen Filmjournalen nr 28 1948.
Ivar Johansson , 1889-1963 , svensk regissör, här lyfter han på locket till en gryta med mat som snart ska serveras under en utomhus filminspelning. Bilden är tagen i Skogs socken i Hälsingland där inspelningen av Hin och smålänningen pågår. Filmen hade Sverigepremiär den 14 mars 1949. Bilden publicerad i tidningen Filmjournalen nr 28 1948.
Ivar Johansson , 1889-1963 , svensk regissör, här utomhus en sommardag när han luktar på en blomma. Bilden är tagen i Skogs socken i Hälsingland där inspelningen av Hin och smålänningen pågår. Filmen hade Sverigepremiär den 14 mars 1949.
Ivar Johansson , 1889-1963 , svensk regissör, här utomhus en sommardag när han tillsammans med två unga kvinnor njuter av syrendoften. Den ena är hans fru Bibi och till vänster skådespelerskan Ulla Andreasson som medverkar i filmen som Elna. Bilden är tagen i Skogs socken i Hälsingland där inspelningen av Hin och smålänningen pågår. Filmen hade Sverigepremiär den 14 mars 1949. Bilden publicerad i tidningen Filmjournalen nr 28 1948.
Ivar Johansson , 1889-1963 , svensk regissör, här utomhus en sommardag när han luktar på en blomma. Till höger en man i tidstypiska 40-tals kläder. Golfbyxor (Äppelknyckarbyxor) rutiga strumpor, stickad kofta och en keps. Bilden är tagen i Skogs socken i Hälsingland där inspelningen av Hin och smålänningen pågår. Filmen hade Sverigepremiär den 14 mars 1949.
Sverige under andra världskriget 1941. En ung kvinna ur den svenska lottakåren. Lottarörelsen är en frivillig försvarsorganisation för kvinnor med uppgifter bla. inom det svenska totalförsvaret. Hon syns tvätta glasrutan i ett fönster. Sverige 1941
Törst 1949. Skådespelarna Birger Malmsten och Eva Henning under inspelningen av en tågscen uppbyggd i Filmstaden Råsunda. Man kan skymta Ingmar Bergmans längst ned i bild. Han var filmens regissör. Filmen hade Sverigepremiär den 17 oktober 1949.
Rugby 1940. En grupp unga män under rugbyträning. Det är en solig försommardag på träningsplanen i Stockholmsförorten Svedmyra. Den spelare med bollen blir tacklad och faller framåt av en annan spelare som fått ett stadigt grepp om benen. 2 Maj 1940