Brandkåren i Örebro 1942. Brandkåren i Örebro i ett reportage publicerat i tidningen Se nr 19 1942 med rubriken: Pyromanjägarna i Örebro är självförsörjande.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro servar och reparerar sina egna brandbilar. De är kunniga i mekanik och har här tagit ut en större Volvo diesel för kontroll. Bilden publicerad i Se nr 19 år 1942.
Örebro brandkår. Brandkåren i Örebro rycker ut från brandstationen. De har sin utrustning på och hjälmar och sitter i en öppen stegbil och redo att köra iväg. Stegbilen är från 1934 av brandkårens egen tillverkning med plats för åtta man, med en Volvomotor. Deras egen benämning på bilen är Volvo 1:an. Bilden tagen i samband med ett bildreportage publicerat i bildtidningen Se nr 19 år 1942.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro har två duktiga egna skräddare som syr och tillverkar brandkårens uniformer och arbetskläder. Här tar Edward Lundquist midjemåttet på skräddarmästare Olof Henriksson. Henriksson har varit i brandkårens tjänst sedan den 1 Januari 1921 och pensioneras den sista maj 1945.
Örebro brandkår 1942. Bilden publicerad i Se nr 19 1942 med bildtexten: Brandförman Ivar Dahlkvist är specialst på telegrafarbeten. Brankåren har 42400 meter ledningar, 69 brandskåp. Allt har gjorts av personalen.
Runt om i Örebro satt brandskåp med larmtelefoner uppsatta som skulle användas för att ringa och snabbt få kontakt med brandkåren vid en eldsvåda eller olycka.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro demonstrerar deras större stegbil. Med en 29 meters stege når man långt upp. Stegen benämns Magirusstege i reportaget, och är av tysk tillverkning från ett företag i Ulm. Den är vid den här tiden den modernaste i hela Sverige. Bilen har en Volvomotor. Stolt putsar man stegen blank och sköter om utrustningen.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro demonstrerar deras större stegbil. Med en 29 meters stege når man långt upp. Stegen benämns Magirusstege i reportaget, och är av tysk tillverkning från ett företag i Ulm. Den är vid den här tiden den modernaste i hela Sverige. Bilen har en Volvomotor. Brandmännen Fredelius, Zigher, Maxe, Bäckström, Lundquist och Rydberg har klättrat upp för att fotografen ska få en bra bild.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro servar och reparerar sina egna brandbilar. De är kunniga i mekanik och som synes även i mer våldsamma manövrar. Här en av kårens brandbilar som genomgår en större översyn. Motorn är urtagen och en mekaniker sitter bekvämt i det nu tomma motorrummet och hamrar på något.
Örebro brandkår. Brandkåren i Örebro sätter på sig en del av utrustningen på brandstationen. Bilden tagen i samband med ett bildreportage publicerat i bildtidningen Se nr 19 år 1942.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro servar och reparerar sina egna brandbilar. De är kunniga i mekanik och här står Gunnar Jonsson, även kallad Kalle sju, vid smärjelskivan och slipar en detalj. Bilden tagen i samband med ett bildreportage publicerat i bildtidningen Se nr 19 år 1942.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro servar och reparerar sina egna brandbilar. De är kunniga i mekanik och har här tagit ut en större Volvo diesel för kontroll.
Brandkåren i Örebro 1942. Brandmannen Gunnar Jonsson ur Örebros brandkår hoppar ned i brandseglet som hans kollegor håller. Brandmännen står beredda på marken och håller brandseglet hårt så att han landar mjukt. Bilden publicerad i Se nr 19 1942.
Brandkåren i Örebro 1942. Brandkåren i Örebro rycker ut från brandstationen. De har sin utrustning på och hjälmar och hoppar i en öppen stegbil och kör iväg. Publicerad i Se nr 19 1942 med bildtexten: 1:ans besättning är klar för utryckning. Varje man vet i förväg sin plats och har fått lära sig alla detaljer. Den som först hinner fram till förarplatsen skall kunna sköta ratten.
Brandkåren i Örebro 1942. Brandkåren i Örebro rycker ut från brandstationen. De har sin utrustning på och hjälmar och sitter i en öppen stegbil och kör iväg. Bilden publicerad i Se nr 19 1942 med bildtexten: Den här vagnen byggde kåren själv redan 1934. Den rymmer 8 man. Chefen, förmannen och så de minige. Gasen i botten!
Brandkåren i Örebro 1942. Brandmannen Gunnar Jonsson ur Örebros brandkår hoppar ned i brandseglet som hans kollegor håller. Brandmännen står beredda på marken och håller brandseglet hårt så att han landar mjukt. Bilden publicerad i Se nr 19 1942.
Örebro brandkår 1942. En stegbil med stegen uppfälld och brandmän klättrar på rad uppför stegen. Bilden publicerad i Se nr 19 1942 med bildtexten: Fredelius, Zigher, Maxe, Bäckström, Lundquist och Rydberg stormar upp för den 29 meter lång Magirusstegen, den modernaste i landet. Publicerad i Se nr 19 1942.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro och brandmästare John Karlsson med kollegor vid planeringstavlan. Där framgår räddningsbilarna, ambulanser men även personalens uppgifter. Bilden publicerad i Se nr 19 år 1942 med bildtexten: Brickorna markerar till vilken bil den och den hör. Brandförmannen Arture Fredelius som kandiderar till landsting och fullmäktige pekar på sitt nummer.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro är självförsörjande på nästan alla sysslor. Här brandförman Artur Fredelius som är kårens skomakare och lagar brandmännens skor Bilden publicerad i Se nr 19 år 1942 med bildtexten: Kommunalpolitikern Artur "Fred" Fredelius är en mäkta händig herre. På fritiden är han studieledare och under arbetstiden gör han kårens skor och bilinredningar.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro har två duktiga egna skräddare som syr och tillverkar brandkårens uniformer och arbetskläder. Här sitter skräddarmästare Olof Henriksson och Edvin Lundquist i klassiska skräddarställning och syr. Henriksson har varit i brandkårens tjänst sedan den 1 Januari 1921 och pensioneras den sista maj 1945. Bilden publicerad i Se nr 19 år 1942.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro ställer upp för befälet varje morgon kl. åtta, där dagens program genomgås, order utdelas. Brandmästare John Karlsson läser upp arbetsfördelningen för brandmännen. Bilden publicerad i Se nr 19 år 1942 med bildtexten: Varje morgon kl 8 ställer man upp i militär ordning, dagens program genomgås, order utdelas. Många av brandmännen har lärt sig ordning och disciplin som stamanställda.
Örebro brandkår 1942. Brandkåren i Örebro har ett eget handbollslag och idrottsförening som deltar i Örebro b-lagsserie.Bilden publicerat i Se nr 19 år 1942 med bildtexten: Ingen stjärnidrott men idrott för alla, är kårens paroll. Vice brandchef Oscar Aborn har dömt ett uppkast och kåren "rycker ut" efter bollen.
IBM stordator system 360. En datatekniker sitter vid en manöverpanel med möjligheter att styra funktioner med hjälp av strömbrytare och knappar. Sverige 1969