Djärv filmning på taket till Stadhustornet i Stockholm på 1940-talet. Två unga män med en filmkamera är uppflugna på koppartaket till Stadshustornet. Den lätta och mindre filmkameran som används är monterad på ett stativ. Mannen bakom kameran i basker är filmfotograf Kurt Jonsson, 1921-1958, huvudsak verksam i filmbolaget Sandrews. Regissör Per Gunvall syns peka. Året är 1946. Bilden tagen i samband med inspelningen av kortfilmen och dokumentären Hu! En kortfilmstripp bland raska gossar och jobb med risker som hade sverigepremiär den 15 februari 1947.
Djärv filmning på taket till Stadhustornet i Stockholm på 1940-talet. Året är 1946 och utsikten över Stockholm den vackra sommardagen är fin. Bilden tagen i samband med inspelningen av kortfilmen och dokumentären Hu! En kortfilmstripp bland raska gossar och jobb med risker som hade sverigepremiär den 15 februari 1947.
Djärv filmning på taket till Stadhustornet i Stockholm på 1940-talet. Två unga män med en filmkamera är uppflugna på koppartaket till Stadshustornet. Den lätta och mindre filmkameran som används är monterad på ett stativ. Mannen bakom kameran i basker är filmfotograf Kurt Jonsson, 1921-1958, huvudsak verksam i filmbolaget Sandrews. Regissör Per Gunvall syns peka. Året är 1946. Bilden tagen i samband med inspelningen av kortfilmen och dokumentären Hu! En kortfilmstripp bland raska gossar och jobb med risker som hade sverigepremiär den 15 februari 1947.
Djärv filmning på taket till Stadhustornet i Stockholm på 1940-talet. Den lätta och mindre filmkameran som används är monterad på ett stativ. Mannen framför kameran är filmens regissör Per Gunvall. Året är 1946. Bilden tagen i samband med inspelningen av kortfilmen och dokumentären Hu! En kortfilmstripp bland raska gossar och jobb med risker som hade sverigepremiär den 15 februari 1947.
Djärv filmning på taket till Stadhustornet i Stockholm på 1940-talet. Året är 1946. Bilden tagen i samband med inspelningen av kortfilmen och dokumentären Hu! En kortfilmstripp bland raska gossar och jobb med risker som hade sverigepremiär den 15 februari 1947. Filmens regissör Per Gunvall syns inte vara särskilt höjdrädd står på avsatsen på Stadshustornet och ser ut över Stockholm och pekar.
Djärv filmning på taket till Stadhustornet i Stockholm på 1940-talet. Året är 1946. Bilden tagen i samband med inspelningen av kortfilmen och dokumentären Hu! En kortfilmstripp bland raska gossar och jobb med risker som hade sverigepremiär den 15 februari 1947. Filmens regissör Per Gunvall syns inte vara särskilt höjdrädd och det ser ut som han klättrar i en liten lucka i Stadshustornet för att ta sig in eller ut i samband med inspelningen.
Djärv filmning på taket till Stadhustornet i Stockholm på 1940-talet. Året är 1946. Bilden tagen i samband med inspelningen av kortfilmen och dokumentären Hu! En kortfilmstripp bland raska gossar och jobb med risker som hade sverigepremiär den 15 februari 1947. Filmens regissör Per Gunvall syns inte vara särskilt höjdrädd står på avsatsen på Stadshustornet och måttar med händerna såsom filmfolk gör för att skapa sig en uppfattning om hur beskärningen av scenen han måttar kommer se ut på filmduken.
Djärv filmning på taket till Stadhustornet i Stockholm på 1940-talet. Året är 1946. Bilden tagen i samband med inspelningen av kortfilmen och dokumentären Hu! En kortfilmstripp bland raska gossar och jobb med risker som hade sverigepremiär den 15 februari 1947. Filmens regissör Per Gunvall syns inte vara särskilt höjdrädd och han syns ha stått på en avsats utanför utkiksbalkongen högt upp i Stadshustornet och får för säkerhets skulle hjälp att ta sig i säkerhet.
Djärv filmning på taket till Stadhustornet i Stockholm på 1940-talet. Två unga män med en filmkamera är uppflugna på koppartaket till Stadshustornet. Den lätta och mindre filmkameran som används är monterad på ett stativ. Mannen bakom kameran i basker är filmfotograf Kurt Jonsson, 1921-1958, huvudsak verksam i filmbolaget Sandrews. Regissör Per Gunvall syns peka. Året är 1946. Bilden tagen i samband med inspelningen av kortfilmen och dokumentären Hu! En kortfilmstripp bland raska gossar och jobb med risker som hade sverigepremiär den 15 februari 1947. Plåtslagare syns arbeta på Stadshusets tak. Ett reportage publicerat i tidningen Filmjournalen nr 24 1946.
Jarl Kulle Retro kök 1953
Ett par står tillsammans i köket. Det är skådespelaren Jarl Kulle och flickvän som lagar mat tillsammans. Kulle står och river morötter vid köksbänken. Han är stiligt klädd i rökrock och en näsduk runt halsen. Sverige 1953
Lucia förr i tiden. Viveca Serlachius. 1923-1993. Svensk skådespelerska syns längst till höger i stjärngosse mundering. Här framför stadshuset i Stockholm med en Lucia som kör en Ford Deluxe Cabriolet 1936
Vinter i Stockholm i början på 1950-talet, skulle tro att året är 1952.
En skridskois är spolad framför Norra Latin och där spelar man ishockey för fullt.
Fotograf Kristoffersson har fått till en bra vy från hustaket.
Man kan skymta Vinterpalatsets neonskylt till höger på dåvarande Tunnelgatan, numera Olof Palmes gata. vid tiden ett av Stockholms största dansgolv där ibland två orkestrar spelade för många hundra dansande par.
En udda läsning är att just under Vinterpalatset stod fram till 1912 en av Klaragasverkets gasklockor. Murarna man sparade till klockans bassäng bildade ett stort runt hål. Ovanpå hålet uppfördes ett hotell och gasklockans fundament byggdes om till en konsertsal som fick namnet "Auditorium" - senare Vinterpalatset.
Thor Modéen , 1898-1950 svensk skådespelare. Här i rollen som en mordisk beduin med sabeln i högsta hugg inför en roll i Södra teaterns revy Södran så klart 1946.
Tävling på 1950-talet. Rätt ansikte till rätt sko är föremålet för tävlingen i tidningen Se nr 19 1953.
Bildtexten lyder: Se-fotografen KG Kristoffersson har upptäckt att ett par skor kan ha en själ. Visserligen är skornas första uppgift här i världen att utestänga kyla, stena, galsskärvor och andras fötter. Men utöver dessa praktiskt betonade funktioner brukade inte sällan utgöra en ganska exakt återspegling av det ansikte de hjälper till att hålla uppe. Fö att pröva denna sin teori har Kristoffersson ägnat några dagar åt att ströva omkring på Stockholms gator och fotograera båda ändar på folk. Här är resultatet. Ansiktena på denna sida tillhör skorna på sidan mitt emot. Genom att försöka para ihop de skor och ansikten som sitter på samma människa kan Se-s läsare nu själva undersöka om de vill instämma i fotografens teorier. De rätta svaren återfinns på sid 42. Sju rätt eller fler är ett mycket gott resultat och tyder på att ni antingen är en psykolog eller en skoputsare. Skulle ni lyckas sämre så trösta er med att ofta händer att folk bär fel sko till sitt ansikte eller tvärtom.
På 1950-talet. Ett porträtt av en man i en typ av uniformsmössa. Bilden tagen 1953 för att publiceras i ett reportage där man skulle se och gissa vilka skor och vilken person som hörde ihop.
På 1950-talet. Ett porträtt av en man i en typ av uniformsmössa. Bilden tagen 1953 för att publiceras i ett reportage där man skulle se och gissa vilka skor och vilken person som hörde ihop.
Biograf Atena på Rörstrandsgatan 20 i Stockholm 1954. Skådespelaren Birger Malmsten till höger och hans fru Haide Göransson står i kassan, säljer biljett och godis. En biobiljett kostar 1.90 kr. Klockan visar tjugo över 7 på kvällen. En bioaffisch syns sitta uppsatt och det är Ingmar Bergmans film Musik i mörker som visas. Birger Malmsten innehar en av huvudrollerna i filmen. Det finns en uppgift att Birger Malmsten ägde biografen. Filmen hade Sverigepremiär på biograf Grand den 17 januari 1948. Bilden publicerad i tidningen Vi Damer mars 1954.
Karl XIV Johans staty.
Av Carl Johan Billmark, omkring 1860.
I målningen ser vi statyns tidigare plats i Slussenområdet mot bakgrund av Fiskarhuset, en basarbyggnad som fungerade som saluhall för fiskhandel. På grund av en förändrad trafiksituation behövde torget byggas om. Fiskarhuset revs 1922 och statyn flyttades till sin nuvarande plats vid Slussplans trappa.